imagine articol

U-Banca Transilvania și CSM CSU Oradea se întâlnesc pentru a treia oară în finala Ligii Naționale

Finala Ligii Naționale, ediția 2023-2024, le aduce din nou față în față pe U-Banca Transilvania și CSM CSU Oradea. Practic, cele mai bune echipe din ultimul deceniu în baschetul românesc se vor lupta pentru trofeul de campioană. Nu va fi însă prima serie decisivă între cele două rivale.

Uitându-ne în timp, prima confruntare importantă între U-Banca Transilvania și CSM CSU Oradea a fost în sezonul 2012-2013, cu ocazia sferturilor de finală. La acea vreme, Mihai Silvășan era căpitanul nostru, echipa fiind condusă de către croatul Niksa Bavcevic. Pe de altă parte, Cristian Achim ocupa și la momentul respectiv funcția de antrenor principal la CSM CSU Oradea. Atunci, bihorenii s-au dovedit a fi mai puternici, eliminându-ne cu 3-1 la general. 



Semifinalele stagiunii 2015-2016 au adus o nouă întâlnire între clujeni și orădeni. Mihai Silvășan devenise antrenor secund al lui Marcel Țenter, iar lotul nostru de jucători cuprindea nume precum Tudor Jucan, Kyndall Dykes, Muhamed Pasalic sau Filip Adamovic. Cătălin Baciu, actualmente la CSM CSU Oradea, se afla în echipa noastră. Și atunci CSM-ul ne-a învins cu 3-1 la general, adjudecându-și ulterior titlul. De asemenea, acea stagiune a fost prima fără CSU Asesoft Ploiești. 








Mihai Silvășan a devenit antrenor principal la U-Banca Transilvania în sezonul 2016-2017 și a condus echipa spre un parcurs istoric. Practic, favoriții noștri au cucerit toate cele trei trofee puse în joc. În drumul lor spre actul decisiv al Ligii Naționale, clujenii au dat din nou peste CSM CSU Oradea, în semifinale. Seria a avut loc la Sala Sporturilor „Horia Demian”, iar U-Banca Transilvania a câștigat meciurile de acasă cu 86-73, respectiv 103-96. Adversarii și-au luat revanșa în Arena „Antonio Alexe”, astfel că s-a mers în decisiv. Pe parcursul semifinalei, l-am pierdut pe Aleksandar Rasic, care a suferit o accidentare dramatică, și anume o ruptură la tendonul lui Ahile, însă am găsit forța necesară să ne impunem în jocul V. Apoi, finala cu Steaua a fost, spre bucuria noastră, o simplă formalitate. Doi ani mai târziu, în 2019, CSM Oradea și-a luat revanșa, eliminându-ne tot în semifinale cu 3-1 la general. 













Prima finală care le-a opus pe U-Banca Transilvania și CSM CSU Oradea a fost în sezonul 2020-2021, marcat de pandemia de coronavirus. Din cauza situației epidemiologice, competiția a suferit modificări de program, astfel că finala s-a întins până la finalul lunii iunie. Am pornit cu dreptul în finală, obținând succese pe teren propriu, scor 73-62 și 103-80. Leii ne-au surprins în deplasare și au reușit să egaleze seria, trimițând-o în decisiv la BTarena. Sub privirile a 4.000 de spectatori, atât cât era posibil la acea vreme din cauza pandemiei, U-Banca Transilvania a ieșit triumfătoare, scor 86-67. Donatas Tarolis juca la acea vreme în maioul alb-negru și a fost declarat MVP-ul finalei, grație celor 24 de puncte înscrise în disputa decisivă.







Ne aducem aminte cu emoție de dramatismul și bucuria finalei din sezonul precedent. Seria a demarat cu două încleștări la Oradea, pe care le-am pierdut. Drept urmare, ne-am aflat în situația de a reveni de la 2-0 la general. Cu sprijinul suporterilor, U-Banca Transilvania a egalat seria la Cluj-Napoca. Ne-am întors la Oradea, unde am reușit break-ul, după un succes răsunător, scor 81-62. În meciul 6 din BTarena, U-Banca Transilvania a fost superioară și nu le-a dat nicio șansă adversarilor, tabela indicând la final 70-59. Astfel, am declanșat sărbătoarea și am făcut tradiționala baie în Someș.













Așadar, finala ediției 2023-2024 aduce față în față grupările care și-au împărțit titlurile din 2016 și până în prezent. În acest interval, U-Banca Transilvania a ieșit campioană în 2017, 2021, 2022 și 2023, pe când CSM CSU Oradea are palmares titlurile din 2016, 2018 și 2019.

HAIDE "U"
15

Parteneri