Giordan Watson: ”Dacă nu vrei să câștigi, atunci de ce mai joci?”

10 August 2017

Giordan Watson, coordonatorul de joc al echipei României, a revenit la Cluj-Napoca împreună cu lotul național pentru continuarea pregătirilor în vederea participării la EuroBasket 2017. Cu această ocazie, i-am luat un interviu noului jucător al U-Banca Transilvania.

u-bt.ro: Salut, Giordan. Putem să îți luăm acest interviu în limba română? :)
Giordan Watson:
(Râde) Încă nu... dar cât de curând, sper să învăț limba română fluent.

u-bt.ro: OK, ai destul timp să o înveți. Haide să povestim puțin despre cariera ta. Ești născut în Michigan, Statele Unite ale Americii și ai jucat pentru colegiul Central Michigan până în 2008, în NCAA. A fost o perioadă bună pentru tine, ai fost chiar premiat în câteva rânduri...
Giordan Watson:
Pot să spun că iubesc cu adevărat Central Michigan University! Am petrecut o perioadă excelentă acolo și nu voi uita niciodată această experiență. A fost bine pentru mine și datorită faptului că universitatea era la doar două ore distanță de casa mea, iar familia mi-a fost aproape în tot acest timp.

u-bt.ro: Sunt mulți juniori din România și chiar de la clubul nostru care își doresc o carieră baschetbalistică în NCAA, care este sfatul tău pentru ei?
Giordan Watson:
Cred că ar fi un lucru interesant pentru ei. Ar avea șansa să vadă lumea, să vadă cât este baschetul de competitiv ca sport și ar învăța câte ceva dintr-o nouă cultură. 

u-bt.ro: Revenind la cariera ta, după colegiu, primul tău contract profesionist a fost în Germania. A fost pasul potrivit pentru tine, la acel moment?
Giordan Watson:
Da, am început cu prima ligă din Germania, a fost primul contact cu Europa, o șansă excelentă să învăț cum se joacă baschetul aici. Am avut coechipieri foarte buni, cu care încă țin legătura.

u-bt.ro: După Germania, ai avut câteva experiențe în ligile din nordul continentului, Islanda și Finlanda. Sunt mulți jucători americani care evoluează la cel mai înalt nivel în aceste țări, dar puțini europeni reușesc să o facă. Ce este atât de special la aceste ligi?
Giordan Watson:
Așa este, nu prea am văzut alți jucători europeni să meargă în aceste țări! Sunt, în general, jucători americani tineri, la început de carieră, care încearcă să ajungă la un nivel mai bun. Sunt foarte mulți baschetbaliști americani, astfel că pentru ei orice oportunitate de a juca și de a evolua în Europa este o binecuvântare.

u-bt.ro: A urmat pentru tine România, un alt campionat unde americanii sunt bine veniți. Suporterii baschetului românesc au apreciat evoluțiile tale la Energia Rovinari și toată lumea s-a bucurat de accederea în Final Four-ul EuroChallenge, de la Trabzon, Turcia. Cum a fost această experiență pentru tine?
Giordan Watson:
Este una dintre reușitele carierei mele! Nu doar să ajung în Final Four, dar să am privilegiul unor foarte buni coechipieri, un antrenor foarte bun și un oraș care chiar ne-a sprijinit! Pe mine, personal, m-a ajutat foarte mult, întrucât mi-a asigurat expunerea pe plan european de care aveam nevoie. Cum am mai spus, cu atât de mulți baschetbaliști americani și cu tot mai mulți fundași, te bucuri de orice șansă de a dovedi că ești cu adevărat bun, iar aceasta a fost pentru mine una dintre acele șanse.

u-bt.ro: Într-adevăr, te-a ajutat acest capitol din cariera ta, întrucât următorul a fost în Turcia, una dintre cele mai tari ligi din Europa. Ai evoluat pentru Ușak Sportif, o echipă pe care am întâlnit-o anul trecut în preliminariile Basketball Champions League. Cum este să joci în Turcia, ținând cont și de situația politică instabilă de acolo, dar și de războiul din Siria, la granițele țării?
Giordan Watson:
Turcia este o țară foarte diferită, din punct de vedere cultural mai ales, însă mie mi-a plăcut acolo. Ușak este în partea de vest a țării, așa că am fost destul de departe de zona de conflict, unde au avut loc bombardamentele. Este un lucru groaznic că au loc asemenea bombardamente, explozii și alte lucruri de acest gen, mă rog ca lucrurile să se îndrepte și să nu mai aibă loc asemenea tragedii.

u-bt.ro: Anul trecut, ai făcut pasul spre Basketball Champions League, cu echipa franceză Le Mans Sarthe. Altă țară, alt campionat, alt stil de baschet... E greu pentru un baschetbalist să schimbi ligile?
Giordan Watson:
Să schimbi echipa și campionatul este într-adevăr dificil. Trebuie să înveți noul stil, să te adaptezi la antrenor nou, la colegi noi, cultură nouă și toate celelalte. Din acest motiv, să lucrezi cu oameni de calitate este foarte important, căci ei îți pot face viața mai ușoară, atât pe a ta, cât și pe a tuturor celor implicați în jurul unei echipe. 

u-bt.ro: Ai spus cândva pentru presa din Germania că ai o carieră de tip ”roller coaster”. Revenirea ta în România unde este pe traseu, sus sau jos?
Giordan Watson:
(Râde) Cred că aș putea scrie o carte ca răspuns la întrebarea asta! La urma urmei, îmi doresc să fiu într-un loc unde mă simt confortabil, unde lucrurile sunt așezate cum trebuie, de sus până jos. Cu toată lumea cu care am vorbit, aici, la Cluj, lucrurile sunt așa cum trebuie. Avem șansa să devenim din nou campioni și să demonstrăm tot ce putem în Champions League. Sunt două provocări care mă entuziasmează! Roller coaster-ul, așadar, merge în sus, în ceea ce mă privește!

u-bt.ro: Ai o mulțime de trofee în cariera ta, ai câștigat campionatul și cupa în Islanda, Cupa României, ești semifinalist în EuroChallenge, finalist în Cupa Franței anul trecut... Ai venit, așadar, în România să îți completezi colecția?
Giordan Watson:
Trofeele au fost întotdeauna o bună motivație pentru mine. Cred că acest lucru l-am învățat de la băieții mai mari cu care am jucat când eram tânăr. Dacă nu vrei să câștigi, atunci de ce mai joci?

u-bt.ro: Avem în față două tururi preliminare pentru a accede în grupele Basketball Champions League. Ce părere ai despre potențialul adversar din primul tur, Ludwigsburg sau Bosna Sarajevo?
Giordan Watson:
Nu sunt foarte familiar cu echipa din Sarajevo, nu știu la ce nivel se află, însă cunosc clubul din Ludwigsburg din perioada când am jucat în Germania. Majoritatea echipelor nemțești joacă tare, un baschet foarte fizic în defensivă și bine organizat în atac. Avem o adevărată provocare în față, însă tocmai asta e partea frumoasă a lucrurilor. 

u-bt.ro: Cunoști campionatul românesc și ești familiar cu multe ligi din Europa. Care sunt plusurile și minusurile competiției interne?
Giordan Watson:
Cred că se joacă un baschet bun în România. Lucrurile sunt bine organizate, echilibrate, fiecare echipă își are șansa ei. Este o ligă în plină dezvoltare, dar cred că jucătorii români au crescut față de perioada în care am jucat la Rovinari. 

u-bt.ro: Ai un mesaj pentru fanii echipei noastre?
Giordan Watson:
Sunt foarte încântat de această nouă experiență pentru mine! Știu ce fani pasionați sunt la Cluj, le voi răspunde cu aceași pasiune în teren!

u-bt.ro: Acum, ești în programul de pregătire al echipei naționale a României aici, la Cluj-Napoca. Care este impresia ta despre EuroBasket, în general și despre această ediție, în particular?
Giordan Watson:
Cred că va fi o experiență senzațională, atât pentru mine, cât și pentru orașul Cluj-Napoca și pentru România! Pentru buna dezvoltare a baschetului, este foarte bine că oamenii pot să vadă un asemenea nivel baschetbalistic pe viu. Unii dintre cei mai buni baschetbaliști din lume vor veni la Cluj, să sperăm că îi vor inspira pe mulți copiii și adulți să devină și mai pasionați de acest minunat sport. 

u-bt.ro: Mult succes!
Giordan Watson:
(în românește) Mulțumesc!