U-Banca Transilvania a început pregătirile pentru noul sezon

10 August 2017

U-Banca Transilvania a sunat adunarea astăzi la Sala Polivalentă, la primul antrenament fiind prezenți aproape toți componenții lotului. 

Singura excepție a fost Henry Domercant, americanul urmând să se alăture echipei în cursul zilei de mâine. 

Chiar dacă nu s-au echipat, la reunire au participat și jucătorii aflați în programul echipei naționale a României pentru EuroBasket 2017, respectiv baschetbaliștii Kuti Nandor, Giordan Watson, Rolland Torok și Alexandru Olah, dar și kinetoterapeutul Adrian Resteman, ei având liber de la lotul național astăzi.

La prima ședință cu antrenorii Mihai Silvășan, Dorin Pintea și Branko Cuic au participat jucătorii Ousmane Barro, Željko Šakić, Lasan Kromah, Andrei Calnicenco, Vaidas Kariniauskas, Aleksandar Rašić, Andrei Mureșan, David Vida, Camil Berculescu și Anders Teir. 

După prima ședință de vestiar, preparatorii fizici Claudiu Man și Nicolae Foalea și-au intrat repede în rol și au făcut măsurătorile specifice fiecărui jucător. Antrenamentul s-a încheiat cu o scurtă sesiune de aruncări la coș.

MIHAI SILVĂȘAN, antrenor principal U-Banca Transilvania:

”Am vrut să facem echipa în așa fel încât să fim mai puternici decât anul trecut, însă nu va fi o muncă ușoară. Jumătate din echipă este schimbată, vom lucra mult în această perioadă la chimia echipei, trebuie să îi facem pe jucători să înțeleagă că scopul comun este câștigarea trofeelor puse în joc, nu este un premiu individual sau altceva de genul acesta. Cu cât înțelegem mai repede acest lucru, cu atât este mai bine pentru toată lumea. Avem o mică «problemă», de care însă nu mă pot plânge, pentru că sunt mândru: avem patru jucători la lotul național care vor veni după 7 septembrie sau, sperăm noi, după fazele eliminatorii ale FIBA Eurobasket. Acest lucru ne reduce foarte mult numărul de zile de pregătire împreună înainte de primul meci oficial din 24 septembrie. Eu sunt foarte fericit cu echipa pe care o avem! După cum s-a văzut, de la reunire lipsește Domercant, care și-a operat fetița și va ajunge la Cluj vineri după-masă. Sperăm să muncim cât mai bine și să creăm iarăși atmosfera care a fost sezonul trecut. Va fi greu să ne apărăm titlul, întotdeauna este mai greu să îl aperi decât să îl câștigi. Le-am spus și băieților la ședință că unul dintre obiectivele noastre în acest sezon este să câștigăm toate trofeele, toți ochii sunt pe noi, suntem echipa pe care toți vor să o învingă, celelalte echipe nu vor avea foarte mult de pierdut în meciurile nu noi, ci doar de câștigat. Trebuie să fim pregătiți pentru acest lucru, trebuie să fim foarte buni chiar și în cele mai proaste zile ale noastre.

Cei patru jucători care au plecat, Vlad Moldoveanu, Filip Adamovic, Max Pustozvonov și Kyndall Dykes au fost jucători foarte importanți în angrenajul echipei de anul trecut. Din păcate, nu am reușit să îi ținem. Prin plecarea lui Vlad a trebuit să schimbăm strategia privind jucătorul român, însă eu sunt foarte optimist, nu îmi place să privesc în urmă, alții trebuie să își găsească acum locul aici și să facă o figură frumoasă. I-am explicat lui Tudor Gheorghe că noi avem avem doi fundași în lot și, decât să îl ținem și să nu aibă minute, este mai bine pentru el să meargă și să joace la altă echipă”.

ŽELJKO ŠAKIĆ, jucător U-Banca Transilvania:

”Mă simt bine aici, la Cluj, este un oraș frumos, este un club mare și sunt bucuros că voi juca aici! Îi cunosc pe o parte dintre jucători, pe ceilalți coechipieri i-am cunoscut doar astăzi. Consider că este un pas înainte pentru mine venirea la Cluj, chiar dacă sezonul trecut am jucat cu Cibona în trei ligi, am jucat 75 de meciuri în opt luni... Sper că venind la Cluj, vom juca în Basketball Champions League și vom face o echipă cu adevărat bună, deci consider că e un pas înainte în cariera mea. Sunt un baschetbalist care consideră că victoria este singura opțiune, o să aveți ocazia să mă vedeți în teren, sunt un jucător care se implică mult în jocul echipei!”

Baschetbaliștii noștri vor avea un program de antrenamente pe plan local până în 20 august, dată la care începe cantonamentul montan de la Cheile Grădiștei.

U-Banca Transilvania va petrece pe munte două săptămâni, până în 2 septembrie, iar spre finalul cantonamentului vor avea loc și primele jocuri amicale, cu BCM U Pitești (30 august) și BC CSU Sibiu (1 septembrie).

După două zile libere echipa se va reuni la Cluj-Napoca, iar în 7-8 septembrie va participa la un turneu amical organizat de BC Mureș, unde, pe lângă echipa noastră și cea a gazdelor, vor mai evolua BCM U Pitești și una dintre echipele Falco Szombathely sau BC Timba Timișoara.

Pregătirea va continua la Cluj-Napoca, urmând ca în 15-16 septembrie, U-Banca Transilvania să se deplaseze la Körmend, în Ungaria, pentru un alt turneu amical, la care vor participa gazdele de la Egis Körmend, slovenii de la Olimpija Ljubljana și ucrainienii de la BC Khimik Youzhne.

Înaintea debutului în noul sezon competițional, ce va avea loc în 24 septembrie, U-Banca Transilvania va disputa pe teren propriu un amical cu BC Mureș, cel mai probabil în data de 18 septembrie.

În 24-26 septembrie, U-Banca Transilvania va disputa primele meciuri oficiale din noul sezon, în turul secund al calificărilor Basketball Champions League, adversară fiind una dintre echipele Bosna Sarajevo (Bosnia) sau Ludwigsburg (Germania).