Željko Šakić, determinant pentru Croația în meciul cu Olanda

27 Februarie 2018

Luni s-a încheiat cea de-a doua fereastră de calificare pentru World Cup 2019, competiție ce va avea loc în China. Pe lângă contingentul de jucători și staff selecționat la lotul național al României, în această perioadă au evoluat sub drapelele țărilor lor alți doi componenți ai U-Banca Transilvania, Željko Šakić (Croația) și Miha Lapornik (Slovenia).

În primul meci al Croației, disputat vineri împotriva României la Zadar, Šakić a evoluat sub zece minute, nereușind să contribuie decât cu două puncte și o recuperare, România reușind o victorie istorică.

Încolțită de seria de rezultate negative, Croația s-a dezlănțuit luni în compania Olandei, Željko Šakić fiind principala armă. ”Sake” a pus pe tabelă 22 de puncte, cu patru aruncări de la distanță reușite în momente-cheie, la care a adăugat 4 recuperări, trei pase decisive și o intercepție pentru 23 de puncte de eficiență în aproape 30 de minute de joc. 

Croația bifează astfel prima victorie în actuala campanie de calificare, clasându-se pe locurile 3-4 alături de Olanda, în urma României (2-2) și a Italiei, liderul neînvins al Grupei D.

Celălalt jucător străin selecționat la naționala țării sale, Miha Lapornik, a avut parte de asemenea de o victorie și o înfrângere cu echipa națională a Sloveniei. Vineri, Miha și compatrioții săi au depășit în deplasare pe Muntenegru, 75-63, însă echipierul U-Banca Transilvania nu a jucat deloc.

Luni, Slovenia a cedat tot în deplasare cu Belarus, 92-93, Lapornik acumulând o recuperare și o pasă decisivă în șapte minute de joc.

Slovenia se află într-o situație similară echipei naționale a României, fiind poziționată pe locul doi (2-2), în urma liderului de necontestat al Grupei A, Spania, pozițiile 3 și 4 fiind ocupate de Muntenegru și Belarus, ambele cu o victorie și trei înfrângeri. 

Cei doi sportivi se vor alătura lotului, urmând să pregătească meciul de vineri, 2 martie, din deplasare cu CSM CSU Oradea.