Concluzii după Globasket 2017

19 Aprilie 2017

Echipa noastră de Under 14, campioană națională în sezonul precedent la categoria inferioară, a participat săptămâna trecută la puternicul turneu juvenil Globasket 2017, ce a avut loc în Spania, la Costa Brava.

Echipa noastră a fost distribuită în Grupa de Elită, alături de școli foarte puternice de baschet din Europa, precum cluburile spaniole Baloncesto Fuenlabrada, Manresa, EBG Marc Gasol, Estudiantes Madrid, Fundacion 5+11 Baskonia sau Unicaja Malaga, dar și din alte țări cu tradiție în baschet, precum Lituania (Kaunas Aisciai, Sabonis Academy) sau Serbia (KK Mladost Zemun).

În aceași grupă au fost repartizate alte două școli de baschet din țara noastră, respectiv cluburile bucureștene ACS Dan Dacian și Laguna Sharks.

Pe lângă meciuri, componenții delegației noastre au luat parte la o mulțime de seminarii și workshop-uri cu teme foarte strâns legate de activitatea baschetbalistică: nutriție și activitate sportivă, impactul social al sportului, construirea unei cariere în sport etc.

Ambasadorul turneului a fost starul echipei de baschet FC Barcelona, Pau Ribas.

În cadrul turneului, echipa noastră a contabilizat o victorie, cu echipa spaniolă Tres Cantos Madrid, și cinci înfrângeri, cu SAMA Vilanova (Spania), Kaunas Aisciai (Lituania), Centro Sportivo Peñarol (Argentina), Manresa (Spania) și Estudiantes Madrid (Spania).

Antrenorul principal al echipei noastre, Mioara Iurian, declarată ”Best Female Coach” a turneului, a tras concluziile în urma acestui puternic turneu.

MIOARA IURIAN, antrenor principal U14:

”A fost o experiență extraordinară, am avut ocazia să cunosc oameni dedicați total acestui sport, care mi-au împărtășit din experiența lor, care mi-au confirmat și completat anumite principii legate de pregătirea sportivă. 
Organizarea a fost una impecabilă, prezente fiind 109 echipe de fete și băieți la categoriile Under 12 și Under 14. Am vazut șase terenuri de baschet sub același acoperiș, fiecare cu tribune, cu panouri suspendate, dar cel mai frumos lucru posibil a fost atmosfera. Părinți din Argentina,Spania, chiar și Maroc, care și-au încurajat echipa favorită, galerii ale jucătorilor, zâmbete pe fețele lor, bucuria de a juca baschet, de a face parte din acest spectacol, indiferent de rezultat. 
Din păcate, noi nu am contat prea mult în clasamentul final, diferența de valoare fiind vizibilă, motivele fiind diverse. Cel mai important lucru ar fi selecția și volumul de muncă, care ar trebui dublat la vârsta de 14 ani. Programul școlar încărcat, meditațiile, nu ne permit acest lucru. Alți factori ar fi lipsa adversarilor puternici din campionat, regulamentul specific de Under 14 care ne restricționează, nu se validează aruncarea de trei puncte, nu avem voie să ne apărăm cu capcane și multe altele. Nu a existat joc în care să nu primim 5-6 aruncări de 3 puncte. Vizavi de capcane, asta au jucat adversarii noștri lituanieni, spanioli, sârbi... toți.
Am fost, de asemenea, impresionată de accentul care se pune pe pregatirea psihologică a sportivului. Trebuie să începem să colaborăm cu specialiști în domeniu.
Sportivii noștri au nevoie de mult mai multă încredere în forțele lor, de voință și dăruire.
Nu trebuie să ne dăm bătuți, nu trebuie să inventăm nimic, avem modele, ele trebuie doar implementate.
Este greu să ajungi din urmă astfel de echipe, dar trebuie să tindem la mai mult, să performăm de la o zi la alta, să ne dorim cu toții ca la anul să fim mai buni.
Haide U!"