imagine articol

Campioana EuroCup va fi oponenta noastră marți seara

U-Banca Transilvania are parte de un derby în grupă, întrucât în această săptămână vine la Cluj-Napoca nimeni alta decât campioana en-titre din BKT EuroCup, Dreamland Gran Canaria. Meciul este programat marți, 21 noiembrie, cu începere de la ora 19:00. Ultimele bilete pentru jocul din BTarena pot fi achiziționate printr-un click AICI. 

Practic, întâlnirea aduce față în față cele mai în formă echipe din grupa B. Spaniolii au 7 victorii din tot atâtea posibile, în vreme ce U-Banca Transilvania a strâns 6 succese și o înfrângere. 

Referitor la Dreamland Gran Canaria, această formație este o abonată constantă a EuroCup. Mai exact, trupa din Las Palmas a ajuns deja la 14 sezoane în competiție. Clubul a fost fondat în 1963, sub forma unei echipe școlare. Baschetul a atras interesul publicului pe îndepărtata insulă spaniolă, astfel că echipa a devenit profesionistă și chiar a debutat în prima ligă în 1985. Pe plan extern, Gran Canaria a jucat prima dată în Cupa Korac în 2001, apoi a participat în Cupa ULEB. 

În 2015, Gran Canaria a mers până în finala EuroCup, când a fost depășită de rușii de la Khimki Moscova. Ulterior a venit și marea performanță internă, reprezentată de adjudecarea, în 2016, a SuperCupei Spaniei, în fața celor de la FC Barcelona. Turneul s-a desfășurat atunci la Vitoria-Gasteiz, iar galben-albaștrii i-au depășit pe catalani cu 79-59. Odată cu sezonul 2018-2019, Gran Canaria a bifat inclusiv apariții în Euroligă. 

Precizam, în debutul materialului, faptul că Gran Canaria este câștigătoarea EuroCup. Ibericii i-au învins în finala desfășurată chiar pe propriul lor teren pe turcii de la Turk Telekom, scor 71-67. Performanța le-a dat dreptul spaniolilor să evolueze în Euroligă, dar clubul a refuzat invocând motive financiare. Totodată, conducătorii trupei din Insulele Canare au considerat că programul meciurilor din EuroCup este mai avantajos. 

Antrenor este Jaka Lakovič, fost baschetbalist legendar la Panathinaikos și Barcelona. Slovenul a cucerit ca jucător Euroliga, la care se adaugă două titluri în Spania și trei SuperCupe. În perioada 2019-2022, Lakovič a stat pe banca celor de la Ratiopharm Ulm. Tehnicianul de 45 de ani are la dispoziție, pe lângă sportivii autohtoni, baschetbaliști din Statele Unite ale Americii, Franța, Croația sau Argentina. 

Se evidențează A.J. Slaughter, conducătorul de joc naturalizat al Poloniei. De asemenea, Andrew Albicy nu a ratat niciun turneu major cu reprezentativa Franței. Nu trebuie omis nici Sylven Landsberg, câștigător al Euroligii în 2014 cu Maccabi Tel Aviv. 

Referitor la orașul Las Palmas de Gran Canaria, acesta este cel mai mare din Insulele Canare. În plus, Las Palmas se află la o distanță aeriană de 3.963 de kilometri față de Cluj-Napoca. Las Palmas are peste 350.000 de locuitori, fiind ales de turiști din toată lumea. De altfel, în Las Palmas trăiește jumătate jumătate din populația Gran Canariei. 

Fondat în secolul XV, Las Palmas este cunoscut prin faptul că acolo a poposit Columb, înainte de a pleca spre America. Pe de altă parte, ca obiective turistice amintim Statuia lui Triton, Piața Santa Ana sau Catedrala Las Palmas.

Parteneri