De mai bine de o lună, Donatas Tarolis face parte din lotul trupei noastre. Adus din Lituania, de la formația Lietkabelis Panevėžys, sportivul s-a acomodat repede în sistemul gândit de Duško Vujošević și Mihai Silvășan. Tarolis se luptă să câștige fiecare minge, impresionează prin felul cum se poziționează la recuperare și contribuie cu puncte, în special prin coșuri înscrise din spatele semicercului. Balticul se bucură că are șansa să își continue cariera la U-Banca Transilvania.

„Când te sună un antrenor precum Duško Vujošević şi îţi spune că te vrea în echipă, nu ai cum să îl refuzi. El este unul dintre cei mai mari antrenori din toate timpurile şi era logic să vin. Mi-am dorit să mă alături echipei lui şi nu îmi regret decizia. Cu toţii muncim din greu, băieţii sunt de calitate. M-au primit foarte bine în vestiar, avem o atmosferă pozitivă şi ne ajutăm reciproc.” 

Tarolis a împlinit vârsta de 25 de ani pe data de 30 martie. A debutat la echipa orașului natal, BC Gargždai, apoi s-a remarcat și a bătut palma cu Žalgiris Kaunas în 2013. La vremea respectivă, Šarūnas Jasikevičius nu își încheiase activitatea de baschetbalist și se antrena cot la cot cu noul nostru jucător. În plus, Žalgiris miza atunci și pe Robertas Javtokas, Kšyštof Lavrinovič sau Paulius Jankūnas. 

„Este un sentiment grozav să joci la cea mai bună formaţie din Lituania. Trebuie să conştientizezi ce responsabilitate ai dacă semnezi un contract cu Žalgiris. În fiecare zi trebuie să dai 110% la antrenamente şi în meciuri. Uneori, dacă dai numai 100%, e posibil să nu fie suficient. Te duci la Žalgiris cu dorinţa de a câştiga totul. Ei nu gândesc în alt mod.”  

Donatas a bifat două sezoane în capitala Lituaniei, transferându-se ulterior în Austria, la Traiskirchen Lions. Ultima dată, jucătorul ce măsoară 2.02 metri a pus umărul la rezultatele celor de la Lietkabelis, angrenați inclusiv în Basketball Champions League. 

„Nu ştiam prea multe despre România, însă am vorbit cu unii baschetbaliști lituanieni care au fost aici. Îi cunosc pe Vaidas Kariniauskas și Adomas Drungilas. Ei mi-au spus numai lucruri bune despre echipă și oraș. A contat părerea lor înainte să semnez cu U-Banca Transilvania. Mi-au garantat că totul va fi perfect și nu au greșit până acum.” 

Tarolis a cochetat cu naționalele de juniori ale Lituaniei și a cucerit o medalie de aur la Universiada din 2017, desfășurată în Taipei.  Donatas visează să prindă partide la marile competiții internaționale și recunoaște că mondialul din China i-a lăsat un gust amar. 

„Pentru noi a fost o experienţă neplăcută la Campionatul Mondial. Arbitrii partidei dintre Lituania şi Franţa au viciat rezultatul. Au condus meciul într-o manieră ridicolă. Sunt încă supărat şi cred că băieţii noştri ar fi meritat să lupte pentru o medalie. Îmi doresc chiar să ajung la rândul meu la naţională. În fiecare vară mă antrenez în speranța că voi fi selecționat în lotul mare. Nu voi renunța niciodată la acest vis."

Mondialul s-a încheiat duminică, iar jucătorii se axează acum pe activitatea lor la echipele de club. Donatas s-a evidențiat în turneele de verificare disputate de U-Banca Transilvania și a analizat oponenții din Liga Națională.  

„Ne îmbunătăţim jocul. Acest lucru este cel mai important. Am întâlnit adversari puternici, în special în weekend, dar şi în Serbia. Vreau să evidenţiez faptul că am jucat cu toţii din suflet. Creştem ca echipă şi mă bucură acest lucru. Ne-am propus multe obiective. Întâi vrem să câștigăm campionatul și Cupa României și sperăm la un parcurs lung în FIBA Europe Cup. Nu mă aștept la meciuri ușoare în Liga Națională, dar felul cum ne pregătim mă determină să cred că putem lua titlul.”