imagine articol

Henry Domercant la U-Banca Transilvania!

U-Banca Transilvania a ajuns la un acord cu Henry Domercant, una dintre figurile proeminente ale baschetului european din ultimul deceniu. Jucător cu șapte sezoane în Euroligă și peste 1600 de puncte înscrise la acest nivel, Domercant are un palmares fabulos, cu trofee în unele cele mai puternice campionate de pe continent - Rusia, Spania, Italia, Grecia.

Născut în penultima zi a anului 1980 la Chicago, Henry Domercant a jucat baschet la nivel universitar pentru Eastern Illinois în NCAA Division I timp de patru sezoane, din 1999 până în 2003. 

Ultimele două sezoane au fost extrem de prolifice pentru Domercant, acesta reușind 26,4 și, respectiv, 27,9 puncte în medie pe meci, performanțe care l-au propulsat în poziția de recordmen la puncte marcate atât al Universității Eastern Illinois, cât și al Conferinței Ohio Valley, cu 2602 puncte înscrise în cei patru ani de carieră universitară. Trei din cei patru ani de colegiu i-a încheiat cu nominalizare în echipa ideală a Conferinței Ohio Valley, iar în 2001-2002 a fost ales Jucătorul Anului în aceași conferință.

După încheierea celor patru ani în NCAA, Henry Domercant a preferat să își înceapă cariera profesionistă în Europa, deși a fost draftat în CBA (considerată a doua divizie NBA) de către Yakima Sun Kings. Prima echipă din cariera europeană a fost Pinar Karșiyaka, la care a petrecut sezonul 2003-2004.

Următoarele două sezoane l-au găsit tot în Turcia, ca piesă de bază în angrenajul celor de la Efes Pilsen, echipă cu care și-a făcut și debutul în Euroligă. Cu Efes Pilsen a câștigat și primele sale trofee, respectiv cupa și campionatul Turciei (2005 și, respectiv, 2006).

Sezonul următor, Domercant s-a mutat la altă grupare legendară a baschetului european, respectiv Olympiacos Pireu, continuând să joace la cel mai înalt nivel, în Euroligă. A schimbat din nou campionatul, trecând în Rusia, la Dynamo Moscova, echipă cu care și-a făcut debutul în EuroCup și la care a fost coechipier cu nimeni altul decât actualul component al U-Banca Transilvania, Aleksandar Rasic! 

Au urmat două sezoane excelente în Italia, la Montepaschi Siena, cu care a câștigat de două ori campionatul, de două ori Cupa Italiei și de două ori SuperCupa! 

A revenit în Rusia, de această dată la Spartak Saint Petersburg, pentru a câștiga ceva trofee și în acest campionat. Și-a trecut în palmares Cupa Rusiei în 2011 și a fost selecționat în All Star Game-ul ligii profesioniste, dar și în echipa ideală a ligii la finalul sezonului 2010-2011.

În sezonul următor a revenit în Euroligă, de această dată în maieul celor de la Unics Kazan. A ajuns în ultimele opt echipe ale acelei ediții de Euroligă, fiind selecționat în a doua echipă ideală a sezonului. 

Următorii doi ani au însemnat pentru Henry Domercant o revenire la prima iubire, respectiv liga turcă, de această dată sub culorile uneia dintre cele mai puternice echipe din Europa, Galatasaray Istambul. În primul sezon a jucat în EuroCup, însă o accidentare la genunchi l-a ținut departe de parchet timp de șase luni, iar în al doilea din nou în Euroligă.

În a doua parte a sezonului 2014-2015 a jucat în Italia, pentru Juvecaserta, iar în sezonul trecut s-a întors în țara natală, în NBA-D, jucând pentru Idaho Stampede.

Henry Domercant este posesor al pașaportului bosniac încă din 2005, reprezentând această țară la EuroBasket 2005 și 2011.

MIHAI SILVĂȘAN, antrenor principal U-Banca Transilvania:

”L-am adus pe Henry Domercant în speranța că ne va ajuta să suplinim lipsa lui Rasic. Ne bucurăm că am reușit să aducem un jucător cu un CV atât de impresionant precum al lui Domercant, cu siguranță vom avea de învățat cu toții din experiența lui”

Parteneri