Deşi a ratat calificarea la Campionatul Mondial din China, Croaţia reprezintă o forţă în lumea baschetului. La fel ca în orice ţară din fosta Iugoslavie, croaţii acordă o atenţie sporită tinerilor jucători. Drept dovadă, reprezentativa de la Zagreb a cucerit 8 medalii de aur, 8 de argint şi 6 de bronz la competiţiile europene de juniori din ultimele două decenii. În 2011 şi 2012, Croaţia s-a clasat pe prima treaptă a podiumului la U16, respectiv U18, putând conta pe serviciile unor baschetbalişti care au făcut între timp pasul spre NBA. Acum opt ani, după finala adjudecată în faţa Italiei, puştiul Mario Hezonja nu a putut lăsa din mână steagul Croaţiei. Bucuria fusese prea mare, mai ales că extrema lui Portland Trail Blazers primea şi titlul de MVP. Apoi, a venit rândul lui Dario Šarić să îşi treacă în palmares un nou trofeu continental. O astfel de performanţă nu ar fi fost posibilă fără muncă şi pregătire. Fără talent, seriozitate şi spirit de sacrificiu. Ei bine, Karlo Žganec are în sânge valorile amintite. A împărţit vestiarul cu Šarić sau Hezonja şi înţelege ce înseamnă mentalitatea de învingător. Tocmai de aceea visează să pună mâna pe titlu în România.

Thumbnail

Karlo, cum au trecut primele zile la U-Banca Transilvania?

Totul este în regulă. Băieţii m-au primit bine, am văzut puţin din oraş şi îmi place. Ştiam că U-Banca Transilvania este o echipă puternică, cu obiective măreţe în fiecare sezon. Ne propunem să câştigăm orice competiţie, în special campionatul României. Acesta a fost motivul pentru care am venit aici. Totodată, prezenţa lui Duško Vujošević a contat mult.

Cum te simţi la antrenamente alături de Duško Vujošević?

Este o reală plăcere, vă spun sincer. Eu cred că dânsul este cel mai bun antrenor din Europa pentru tinerii jucători. Avem ce să învăţăm de la el şi sunt bucuros că voi juca aici.

Ce ştiai despre U-Banca Transilvania?

Recunosc că nu auzisem prea multe. L-am întrebat pe Željko Šakić, fost baschetbalist la U-Banca Transilvania, iar el mi-a vorbit foarte frumos despre club. A lăudat tot ce se întâmplă la echipă şi mi-a atras atenţia că voi juca într-un campionat aflat în creştere. Sunt jucători de valoare în Liga Naţională, sălile vor fi pline şi oamenilor le place baschetul.

Te ajută la acomodare faptul că eşti coleg cu Darko Planinić?

Normal, provenim din aceeaşi ţară şi mă bucur că suntem coechipieri. El se bucură de o carieră de excepţie, a jucat la echipe importante din Europa. Îmi va fi mai uşor cu el şi sunt sigur că ne va ajuta mult.

Soseşti de la una dintre formaţiile puternice ale Croaţiei, Cedevita Zagreb. Acolo ai cucerit de patru ori campionatul şi de cinci ori cupa. Cum ai descrie cei cinci ani petrecuţi la Cedevita?

Da, am câştigat campionatul chiar la debut. În sezonul recent încheiat, din păcate, Cibona a reuşit să ne învingă. Lotul nostru a cuprins numeroşi jucători străini, conduşi de un antrenor spaniol. Au fost 8 stranieri şi am suferit din punct de vedere al omogenizării. Am fost coleg cu Pablo Aguilar şi Augusto Lima, doi sportivi senzaţionali. Echipa părea extrem de puternică, însă lucrurile nu au mers aşa cum ne doream. Totuşi, am câştigat multe trofee la Cedevita şi aş spune că vin la U-Banca Transilvania cu o mentalitate de învingător. De aceea cred că mă voi potrivi în sistemul echipei.

În plus, te-ai bucurat de succes şi la naţională. Îmbrăcând maioul Croaţiei, ai pus mâna pe două medalii de aur la campionatele europene de juniori, fiind coechipier cu Mario Hezonja şi Dario Šarić. Ce a avut în plus formaţia voastră faţă de celelalte forţe din Europa?

Nu ştiu ce să spun, este o întrebare dificilă. Noi suntem prima generaţie de copii născuţi în preajma războiului. De aceea, probabil, suntem mai luptători. Ca echipă am fost foarte uniţi, indiferent de an, şi ne-am bucurat de generaţii bune.

Mario Hezonja şi Dario Šarić au schimbat echipele din NBA. Mario va evolua la Portland şi a ales chiar să poarte numărul regretatului Dražen Petrović, în timp ce Dario va fi la Phoenix Suns. Mai păstrezi legătura cu ei?

Bineînţeles! Cu Mario am fost coleg de cameră mulţi ani. Vorbim des şi suntem prieteni buni. M-am întâlnit şi cu Dario pe plajele din Croaţia în această vară. Locuim aproape unul de celălalt. Nu ne petrecem vacanţele împreună, dar discutăm şi ne înţelegem bine.

Cum sunt ei în afara terenului şi de ce crezi că au ajuns atât de departe?

Să fiu sincer, Mario este un tip mai ciudat. Nu îi place să stea în preajma oamenilor, nu vorbeşte prea mult. Nu mă înţelegeţi greşit, întotdeauna se comportă frumos, are simţul umorului, doar că uneori îi place să stea singur. El are un talent incredibil. De aceea a ieşit MVP la Campionatul European U16 şi a fost draftat în NBA. Referitor la Dario, pe mine mă impresionează felul cum munceşte la antrenamente. Nu am văzut pe nimeni să se dedice atât de mult. A avut obiectivul lui şi nu mă surprinde că l-a îndeplinit.

Ce aşteptări ai când vine vorba despre noua ta aventură în România?

Îmi doresc să fac un pas înainte în cariera mea şi sper să am parte de evoluţii mai bune decât în trecut. Vreau să câştigăm campionatul şi vom vedea cum va fi.

Ce mesaj le transmiţi fanilor noştri?

Băieţii mi-au spus că avem unii dintre cei mai frumoşi suporteri din România. Îmi doresc ca sala să fie plină şi să jucăm bine. Sunt sigur că fanii ne vor ajuta şi vreau să îi răsplătim.