imagine articol

Prezentarea primului adversar din preliminariile Basketball Champions League

În urma tragerii la sorți de miercuri, U-Banca Transilvania știe cu cine va juca în primul tur preliminar, eliminatoriu, din Basketball Champions League. În drumul clujenilor a ieșit campioana Finlandei, Vilpas Vikings.

Vilpas Vikings poate fi catalogată drept revelația ultimului sezon din Finlanda. Echipa reprezintă orașul Salo, situat în sudul țării, la 114 kilometri distanță de capitala Helsinki. Potrivit unui recensământ realizat în primăvara acestui an, în Salo locuiesc în jur de 51.000 de persoane, iar echipa de baschet a cucerit în premieră titlul în Finlanda. 

Cu alte cuvinte, Vikings a trecut în finală de Kauhajoki, cu 4-2 la general. Anterior, în semifinale, Vilpas a răpus-o pe Helsinki Seaguls, cea care câștigase sezonul regulat și Cupa Finlandei. În lotul celor de la Seaguls s-a regăsit și Porter Troupe, un baschetbalist cunoscut de publicul din România. 

Viplas are o istorie lungă, fiind un club fondat în anul 1908. Baschetbaliștii îmbrăcați în alb și roșu își dispută meciurile de pe teren propriu în Salohalli, o arenă de 2.500 de locuri. În ciuda vechimii, performanțele au fost modeste, în vitrina echipei regăsindu-se doar o Cupă a Finlandei, cucerită în 2019. 

În ultimul sezon, catalogat istoric, Vilpas a fost condusă de pe margine de Sami Toiviainen, un tehnician în vârstă de 47 de ani. La capitolul baschetbaliștilor străini, acesta a mizat pe sportivi din Statele Unite ale Americii. Principalul remarcat a fost experimentatul pivot Jeremiah Wood, desemnat MVP la finalul stagiunii. El a înregistrat medii de 15.2 puncte și 9.0 recuperări și a semnat o prelungire a contractului. De asemenea, un rol important l-a avut fundașul Deoandre Parks, care a înregistrat statistici de 12.7 puncte și 2.0 pase decisive.

Căpitanul vikingilor este Mikko Koivisto, un baschetbalist în vârstă de 34 de ani. El a fost component de bază al naționalei Finlandei, alături de care a participat la EuroBasket 2017. Atunci, Helsinki, la fel ca orașul nostru, a găzduit o grupă a întrecerii. Koivisto a evoluat în Turcia, la Royal Hali Gaziantep, dar și în Germania, la Skyliners Frankfurt. Din 2016 se regăsește în lotul celor din Salo.

Bineînțeles, trebuie precizat faptul că lotul viitorilor noștri adversari poate suferi modificări. Ne aflăm în luna iulie, iar bursa transferurilor este mai activă ca niciodată. Totuși, merită evidențiată o premieră. În cupele europene, în istoria recentă, U-Banca Transilvania nu s-a mai duelat niciodată cu o reprezentantă din Finlanda. Vorbim despre o țară prezentă la turneele finale din ultimii 10 ani și care are un superstar în NBA, în persoana pivotului Lauri Markkanen, de la Chicago Bulls.

Alături de U-Banca Transilvania și Vilpas Vikings, la turneu mai participă Peristeri BC (Grecia), KK Split (Croația), AEK Larnaca (Cipru) și Fribourg (Elveția). Întrecerea se va desfășura în perioada 13-17 septembrie, iar câștigătoarea va intra în grupele Basketball Champions League.

HAIDE "U"
17

Parteneri

BT
CompexitPrimaria Cluj NapocaAegon
Regina MariaBoschPeakVisit ClujIzvoarele CalimaniReco SportConsiglierifoundeverLeierBrother at your sidePMA InvestCardiofit