Puține ore ne mai despart de semifinala Cupei României cu CSM CSU Oradea. Confruntarea are loc în această seară, pe parchetul BT Arena din Cluj-Napoca, iar fluierul de start se va da la ora 19 și 30 de minute.

Așa cum am evidențiat și ieri, astăzi va fi întâlnirea a două dintre cele mai de succes formații ale baschetului românesc. U-Banca Transilvania a încheiat sezonul regulat pe locul doi, cu un bilanț de 17 succese și 7 eșecuri, pentru un total de 41 de puncte. În replică, formația lui Cristian Achim a bifat 15 rezultate pozitive, alături de 9 înfrângeri, cu un total de 39 de puncte.

Continuând cu statistica din campionat, trebuie să spunem faptul că americanul Kyndall Dykes este cel mai bun marcator al întrecerii. În 24 de confruntări, sportivul născut în New Orleans a totalizat 446 de puncte, cu o medie de 18.6. Dykes va avea un duel de foc cu Kris Richard, liderul CSM-ului în Liga Națională. Acesta a evoluat în 24 de partide și a izbutit 409 puncte, ieșind în evidență cu o medie de 17.0.

În Cupa României, situația arată puțin diferit. Rolland Török este liderul formației noastre, din moment ce a încheiat seria împotriva Piteștiului cu o medie de 18.0 puncte. Oradea răspunde cu Dragan Zeković, cel care s-a remarcat în partidele cu Steaua cu o medie de 13.5 puncte.

Ambele echipe au operat modificări de lot pe parcursul sezonului. La U-Banca Transilvania a ajuns, în luna decembrie, Darrin Dorsey, apoi au fost aduși Alhaji Mohammed și Nana Foulland. Ei erau necesari în condițiile în care Stanimir Marinov și Vlad Moldoveanu au șanse minime să mai joace în actuala stagiune.

În schimb, Oradea l-a readus pe Sean Barnette. Sportivul de peste ocean se afla în lotul lui Cristian Achim în toamnă, dar problemele medicale l-au determinat să ia câteva luni de pauză. Totodată, bihorenii au apelat la serviciile unui fundaș american, TJ Carter, iar postul de pivot este acoperit de sârbul Nikola Marković.

Iată și declarațiile componenților U-Banca Transilvania, la conferința de presă organizată marți:

MIHAI SILVĂȘAN, antrenor principal U-Banca Transilvania:

„Este un eveniment important pentru noi ca echipă, cu siguranță ne dorim să ne păstrăm trofeul. Jucăm în fața suporterilor, într-un an atât de important pentru istoria acestui club. Mă refer aici la împlinirea a o sută de ani de existență. Presiunea este mare, dar eu cred că suntem pregătiți să îi facem față. Toată lumea este pregătită să facă un joc bun și să câștige. Indiferent ce se va întâmpla, noi trebuie să găsim soluții și să câștigăm meciul cu Oradea. Ei au o echipă bună, competitivă. Sunt campionii României și vin aici cu siguranță să câștige trofeul. Sunt convins că vor da tot ce au mai bun din ei și sper eu să iasă un meci frumos pentru public, iar noi să fim cei care ne bucurăm, fiind calificați în finală”.

ALEKSANDAR RAŠIĆ, jucător U-Banca Transilvania:

„Ne așteaptă un meci foarte important. Ne apropiem de unul dintre obiectivele pe care le-am stabilit la începutul sezonului. Vrem să câștigăm Cupa României și campionatul. În ultimii trei ani, echipa noastră a câștigat de fiecare dată Cupa României. Cu siguranță ne dorim să repetăm performanța. Nu va fi ușor, Oradea are o echipă puternică, însă sper să facem o figură frumoasă în fața fanilor. Sper ca sala să fie plină, acesta poate să fie atuul nostru”.

KYNDALL DYKES, jucător U-Banca Transilvania:

„Eu simt că va fi un meci dificil cu Oradea. I-am întâlnit de atâtea ori în acest sezon, așa că ne cunoaștem foarte bine. Va fi greu, la fel cum a fost de fiecare dată. Țelul nostru este să câștigăm Cupa României și suntem pregătiți. Trebuie să ne respectăm planul de joc și să tragem tare. Nu vreau să spun că avem presiune pe noi, chiar dacă nu vrem să ne dezamăgim fanii. Eu sunt bucuros că jucăm în fața lor. Ne motivează întotdeauna să trecem peste orice moment. A venit și fiul meu să mă vadă jucând, deci sunt foarte bucuros. Cred că eu sunt mai bucuros decât el, sincer. Sunt cât se poate de motivat!”  

Comentarii